Lettergrootte
Image

Citaten over de techniek

"Raku staat niet alleen voor een stooktechniek, het is een artistieke formule met een geschiedenis en een kenmerkende stijl, ondersteund door een unieke esthetische en conceptuele benadering.
Het feit dat de kennis van Raku-aardewerk nu wereldwijd verspreid is, maakt het voor ons noodzakelijk om een fundamenteel en beter begrip van het originele Raku te cultiveren.
Dit zou er toe kunnen leiden dat zich nieuw Raku-aardewerk ontwikkelt dat meer wordt dan de vrucht van een tijdelijke culturele ontmoeting. Dan is het tevens nodig om een naam te vinden voor dit Raku, bijvoorbeeld: "nieuw-op-lage-temperatuur-gebakken-aardewerk-beïnvloed- door-Raku", zodat het in een ruimere context kan worden geplaatst, los van de naam Raku. Dit zou op natuurlijke wijze leiden tot vrije expressie, spanning en avontuur". 
Kichizaemon XV RAKU


"De traditie is geen eenvoudige handeling van bewaren en herhalen. Alles hangt af van wat de kunstenaar bedoelt met zijn bewustzijn enerzijds en een techniek die als een traditie wordt overgeleverd anderzijds. Als de basis een sterke traditie is, is het mogelijk een totaal nieuw kunstwerk te creëren."
Kichizaemon XV RAKU


"Although the result is called "raku", it is related to the Japanese tradition only in incept, in that it offers our western culture insight into the oriëntal concepts of beauty.....
As done in America, we have no correct name for it". 
Paul Soldner


"Het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte accentueert een schoonheid die lijnrecht staat tegenover de schoonheid van uitgebalanceerde volmaaktheid"
Tjabel Klok

Publish modules to the "offcanvs" position.